Wędlina wieprzowo-wołowa parzona

Wędlina wieprzowo-wołowa parzona

Prosta wędlina wołowo-wieprzowa w dwóch wersjach. Pierwsza wersja to karkówka wołowa i schab, druga wersja to karkówka wołowa i szynka. Karkówka wołowa mielona na oczku 3mm, pozostałe elementy na szarpaku. Proporcje mięsa: 1 część wołowiny 2 lub 3 części wieprzowiny. Sól peklująca 16-18g na 1kg mięsa. Schab dostał sporo czosnku i majeranku, szynka ma dużo papryki słodkiej, ostrej wędzonej, trochę cząbru, gorczycę, pieprz i czosnek. Gramatury przypraw nie mierzyłem, więc ich nie podam. Parzone w osłonce w temperaturze 71 stopni przez 1,5h. Można dodać trochę żelatyny, gdyż galaretka jest bardzo luźna. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *