Browsed by
Miesiąc: lipiec 2019

Tłusto, ale smacznie

Tłusto, ale smacznie

Jeżeli chodzi o moje smaki mięsa w formie „surowej” (czyli z minimalną ilością dodatków), to odnalazłem swój smak. Wędzona pierś z kaczki. Niebo w gębie – że tak się wyrażę. Pierś kaczki wraz z kawałkiem skrzydełka trzymałem przez 12h w zalewie standardowej: liść laurowy ziele angielskie czosnek jałowiec sól peklująca Wędzona przez kilka godzin w dymie jabłkowym. Parzona przez około 75 min w temperaturze 75 stopni. Jest super. Niestety jak wiadomo kaczka jest bardzo tłusta (ze skórą), wiec to nie…

Read More Read More

Polska konserwa

Polska konserwa

Nie będziemy dziś mówić o konserwie mięsnej, ale o konserwie polskiej – czyli niektórych Polaków podejściu do życia. Nie od dziś wiadomo, że w Europie jesteśmy uważani za konserwatystów i tradycjonalistów. Jak ktoś uważał na lekcjach historii i języka polskiego, to nie może temu zaprzeczyć. Można byłoby przypuszczać, że w erze rewolucji technologicznej (m.in. media, komunikacja, transport) otworzymy się bardziej na świat. Gdy sięgam pamięcią wstecz, to stwierdzam, że to się dzieje – ale chyba nie tak szybko jak niektórzy…

Read More Read More

Elektryczna Wędzarnia Ogrodowa MK-1 (cz. 10)

Elektryczna Wędzarnia Ogrodowa MK-1 (cz. 10)

Prace nad wędzarnią zostały zakończone. Doszczelniłem peszle na czujniki i przewody silikonem sanitarnym. Rozwiązanie może nie szczególnie estetyczne, ale okazuje się skuteczne. Pompki do generatorów wciąż są poza szafą sterowniczą. I chyba tak pozostanie, bo raczej skłaniam się ku zastosowaniu pojedynczej pompy i umieszczenia potencjometru na panelu sterowniczym. Nie wiem czy jedna pompka opędzi dwa generatory… Powinna. Muszę przeprowadzić test. Dymbox oczywiście wciąż stwarza problemy po jakimś czasie, ale nauczyłem sobie z tym radzić. Trzeba co jakiś czas pogrzebać w…

Read More Read More