Browsed by
Miesiąc: listopad 2018

Kiełbasa na lewo i prawo

Kiełbasa na lewo i prawo

Wiemy wszyscy jak wygląda produkcja przemysłowa wędlin i przetworów mięsnych. Koncerny idą na zysk kosztem obniżenia jakości. Dlatego popieram wyroby domowe i wyroby z małych lokalnych zakładów. Na zdjęciu kiełbasa biłgorajska. Zapewne każdy region ma swój wyrób, swoją wariację na temat typowych kiełbas. Ktoś, kto robił kiełbasę ze zdjęcia z pewnością się postarał, aby wyglądała i smakowała tak jak powinna i z pewnością żeby nikomu nie zaszkodziła. Właśnie… Zaszkodziła… Czy należy z definicji skreślać wyroby domowe z jadłospisu i klasyfikować…

Read More Read More

Polędwica wieprzowa w galarecie z nutą boczku wędzonego

Polędwica wieprzowa w galarecie z nutą boczku wędzonego

Odkąd pamiętam zawsze lubiłem wędlinę z dużą ilością galarety i warzyw. Postanowiłem zatem zrobić coś swojego. Do wykonania takiej wędliny potrzebna jest osłonka barierowa termokurczliwa dużej średnicy. Oczywiście jako forma może posłużyć coś innego szynkowar lub słoik. W przypadku szynkowaru nie montujemy docisku (worki do szynkowaru są słabe i często pękają). Osłonka barierowa nie kosztuje wiele, więc można się wykosztować raz, kupić 50-100m i mieć zapas na kilka lat. Idealnie nadaje się do mielonek i kiełbas parzonych. W zamrażarce miałem…

Read More Read More