Browsed by
Miesiąc: Październik 2018

Kiełbasa z odzysku

Kiełbasa z odzysku

Postanowiłem zrobić kiełbasę parzoną, coś ala szynkowar, ale inną metodą. Dobrze wypełniona osłonka termokurczliwa powinna zachować się jak sprężyna szynkowara. Ścisk słabszy, ale zawsze. Zauważyłem, że worki do szynkowara są bardzo słabe. Często pękają, gdy tylko pozostanie choć mała ilość powietrza. Cała „dobroć” z wędliny wylatuje. Zestaw mięs jest taki: 1 duża pierś z indyka dwie szynki wieprzowe pręga wołowa około 2.5kg I tu mała uwaga. Na prędze wołowej zrobiłem wywar. Zmieniła smak – to z pewnością. Dość nietypowe, żeby…

Read More Read More

Miejska idylla

Miejska idylla

Kocham miasto, nienawidzę tej wsi. Wiele osób tak mówi i ma ku temu wiele powodów. Jednak wszędzie dobrze tam, gdzie nas nie ma. Zanim jednak zaczniecie afirmować cechy miejskiego życia, polecam przyjechać do dużego miasta (podobnego do Warszawy), nie na wycieczkę, nie na miesiąc, dwa czy pół roku, ale na kilkanaście lat. Jest to czas, kiedy można posmakować tego tortu nie tylko zaczynając i kończąc na wisience, ale przede wszystkim dogrzebać się do samego spodu.  Wtedy dopiero można ocenić czy…

Read More Read More