Browsed by
Miesiąc: czerwiec 2020

Szybka potrawka

Szybka potrawka

Potrzebowałem czegoś na obiad: udziec z indyka pomidory cebula papryka kozieradka (dużo) pieprz papryka ostra wędzona szczypta bazyli Smak – niebo w gębie. Bez soli i innych wspomagaczy.

Wędlinka do kanapki

Wędlinka do kanapki

Przepis prosty: mięso mielone z szynki polędwiczka wieprzowa kukurydza papryka konserwowa pieczarki konserwowe czosnek niedźwiedzi gorczyca pieprz kostka rosołowa żelatyna (o wysokim bloom) Mięso z szynki musi być zmielone na drobno, polędwicę kroimy na duże kawałki. Rozpuszczamy kostkę rosołową w 500 ml wody i dodajemy żelatynę w ilości około 60g. Składniki łączymy. Parzymy w szynkowarze bez sprężyny aż wsad osiągnie 71 stopni.  

Jajecznica na bogato

Jajecznica na bogato

Tradycyjnym weekendowym (zwykle sobotnim) posiłkiem jest u mnie jajecznica. Nie jest to jednak jajecznica w postaci bełtu jajecznego na boczku lub kiełbasie, ale królują w niej warzywa. Sezon na szparagi wciąż trwa, więc są one częstym gościem w jajecznicy. Dzisiaj jest wersja naprawdę bogata, gdyż składa się z: Kiełbasa chorizo. Zwykle do kupienia w każdym dyskoncie na półce z wędliną zagraniczną. Jest dość droga, bo pętko 300g kosztuje zwykle około 10 PLN, ale warto. Na kanapki – raczej nie. Zwykle…

Read More Read More