Browsed by
Autor: admin

„Pasztet” z fasoli

„Pasztet” z fasoli

Zgodnie z prawem „pasztetem” powinno nazywać się wędliny pieczone zawierające mięso w ilości przeważającej. Zatem mój wytwór nie ma prawa się nazywać pasztetem. Hmmm… Jak to nazwać? Ciasto fasolowe… Co na to ciasto potrzebne? 1 kg fasoli 2 pietruszki 2 cebule 1 seler 4 jajka trochę oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi Fasolę należy ugotować, przemielić. Według oryginalnego przepisu pozostałe warzywa należało pokroić w kostkę i zapiec przez 30 minut. I to był błąd. Spowodowało to, że warzywa po zmieleniu…

Read More Read More

Salcesony

Salcesony

Salcesony… Imitacja salcesonów. W sklepie często spotykany wyrób. Lubiłem i lubię do tej pory. Przepis jest trywialny. Ugotować mięso w rosole, poszarpać, dodać warzywa wedle uznania. Ważna jest żelatyna. Ja kupiłem bloom 270, bo z klasyczną ze sklepu nie wyszło… 120g/l płynu. Wydaje mi się, że jest ok. Pewnie można mniej. Jako forma posłużyły szynkowary. Dwa mięsa. Mięso z nogi kaczki oraz rostbef wołowy. Super sprawa. Polecam. Wędlina dietetyczna.

Chorizo & biała

Chorizo & biała

Kiełbasa ala chorizo: 2.5kg łopatki (oczko 8mm) 1kg boczku (0czko 2,7mm) Przyprawy: sól peklująca 18g/1kg papryka kalocsai 38g/1kg papryka ostra  11g/1kg papryka słodka wędzona 11g/1kg pieprz 6g/1kg czosnek 10g/1kg Biała: łopatka 2,5kg (oczko 10mm) karkówka 2,6kg (szarpak) boczek 0,7kg (oczko 2,7mm) Przyprawy: sól peklująca 17g/1kg pieprz 7g/1kg gorczyca 7g/1kg majeranek 4,2g/1kg czosnek 14g/1kg Kiełbasa nie była najwyższych lotów, gdyż surowiec nie był tak wysokiej jakości jak zwykle. Łopatka była nieco żylasta. Nie mniej jednak produkt finalny jest znacznie ciekawszy niż…

Read More Read More

Baba ghanoush

Baba ghanoush

Baba ghanoush, edycja pierwsza. Jest to pasta z bakłażana wywodząca się z kuchni arabskiej. Trywialnie prosta. Składniki: bakłażan tahini czosnek sok z cytryny pieprz sól Bakłażany pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż do przypalenia. W przypadku średnich sztuk będzie to około 30 minut. Można posmarować olejem i posolić. W zasadzie proporcje pozostałych składników zależą od preferencji wykonawcy. Lubię dużo tahini, to daję dużo, lubię czosnek, więc daję dużo czosnku. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z okrasą z natki…

Read More Read More

Domowe żelki owocowe

Domowe żelki owocowe

Składniki: 4 jabłka 1kg pomarańczy 500g winogron bez pestek 200g żelatyny bloom 270 cukier 1l wody Owoce dusić do rozpadnięcia. Ewentualnie blender… Niestety żelatyna pachnie świnią. Żelatynę rozrabiamy z wodą i łączymy z owocami. Po zastygnięciu kroimy. Trzymamy w lodówce. Żelki nie są tak słodkie jak ze sklepu. No ale cóż. W żelkach sklepowych 77% to cukier (sprawdziłem znaną markę).  

Zimą boso…

Zimą boso…

Nie da się ukryć, że w naszym klimacie nie da się żyć bez butów. W zasadzie gdy temperatura spada poniżej 15 stopni, w stopy zaczyna być chłodno. Nie da się wytrzymać na powietrzu kilku godzin. Przypominam sobie swoje wiosenne spacery po parku. Przy temperaturze 10-12 stopni stopy zaczyna być nieprzyjemnie zimno już po kilkunastu minutach. Oczywiście inaczej jest jak człowiek intensywnie spaceruje, a inaczej, gdy zbytnio się nie porusza. W przypadku intensywnego spaceru organizm się rozgrzewa i nieprzyjemnie uczucie chłodu…

Read More Read More

Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

Drugi bigos w życiu. Pierwszy wyszedł wspaniale. Tym razem będzie znów na podobną nutę, ale nieco inaczej. Oto składniki: 5kg kapusty kiszonej 2 laski kiełbasy grotowskiej 4 laski kiełbasy z wędzarni 300g boczku wędzonego surowego 3 jabłka ligol 4 pomidorów malinowych 2 średnie koncentraty pomidorowe 300g śliwki wędzonej grzyby leśne duża ilość majeranek jałowiec pieprz sól papryka w proszku wędzona papryka w proszku słodka Kiełbasę, boczek i cebulę podsmażyć należy. Kapustę posiekać. Jabłka, śliwki i pomidory w dużą kostkę, a…

Read More Read More

Koszty chodzenia boso

Koszty chodzenia boso

Buty do chodzenia boso, to według mnie największy absurd. Dla mnie mistrzostwem jest przekonanie kogoś, że potrzebuje butów by chodzić boso i namówienie go by kupił ten produkt. Można powiedzieć, że łyknąłem haczyk. W zasadzie tylko i wyłącznie dlatego, że żyjemy w klimacie jakim żyjemy i nie da się cały rok chodzić boso. Może niektórzy potrafią, ale ja nie. Gdy temperatura spada poniżej 10 stopni chodzenie boso przestaje być komfortowe w stopniu takim, jakiego oczekuję. Wynalazek taki jak Vibram Five…

Read More Read More

Indyczo-wołowa z cyrkulatora

Indyczo-wołowa z cyrkulatora

Kolejne podejście z cyklu „utylizacja mięsa z rosołu”. Poprzednio wyszło, więc ponawiam próbę w nieco innym składzie. Składniki: 4,7 kg piersi z indyka 1,5 kg wołowiny z rosołu – pręga i rostbratel pół na pół sól peklująca 18g/kg dwie główki czosnku przyprawa ziołowa puszczańska 50g pieprz ziołowy białowieski 20g 20g papryki węzdonej 2 paczki gorczycy Wędlina jest super chuda. Wołowego było blisko 3kg, po gotowaniu straciło prawie połowę masy. Pręga była chudziutka, rostbratel trochę tłustszy, ale wszelki tłuszcz, którego i…

Read More Read More

Kiełbasa na lewo i prawo

Kiełbasa na lewo i prawo

Wiemy wszyscy jak wygląda produkcja przemysłowa wędlin i przetworów mięsnych. Koncerny idą na zysk kosztem obniżenia jakości. Dlatego popieram wyroby domowe i wyroby z małych lokalnych zakładów. Na zdjęciu kiełbasa biłgorajska. Zapewne każdy region ma swój wyrób, swoją wariację na temat typowych kiełbas. Ktoś, kto robił kiełbasę ze zdjęcia z pewnością się postarał, aby wyglądała i smakowała tak jak powinna i z pewnością żeby nikomu nie zaszkodziła. Właśnie… Zaszkodziła… Czy należy z definicji skreślać wyroby domowe z jadłospisu i klasyfikować…

Read More Read More