Cukierek wieprzowo-drobiowy

Cukierek wieprzowo-drobiowy

Przepis bardzo prosty. Polędwica wieprzowa i pierś drobiowa. Mięso kroimy w grubą kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Używamy soli peklującej w ilości około 15 g na kilogram mięsa. Aby utworzyła się galaretka należy dodać żelatyny. Ja używam żelatyny o bloom 270 (czyli mocno żelującej). Ja dałem jej kilka łyżek (ok 5). Tym do przyprawienia został użyty czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi oraz cząber. Mięso odstawiamy na kilka godzin. Następnie nabijamy do osłonki termokurczliwej i parzymy.

Mieszanka przypraw trafiona w 10. Żelatyny mogłem dołożyć nieco mniej, ale jest ok, bo galaretka jest sztywna i nie rozpuszcza się. Polecam takie kombinacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *