Browsed by
Miesiąc: wrzesień 2018

Profesjonalny „bool doopy”.

Profesjonalny „bool doopy”.

Niedawno wrzuciłem na serwis Youtube film z pierwszego uruchomienia spawarki PowerMat PM-MMA-300S i nauki spawania. Wczoraj dostałem komentarz do tego filmu: „Żenua!”. Hmmm… Staram się nie moderować komentarzy, ale coś takiego nie ma w sobie nic merytorycznego. Takie komentarze czy to na YT czy na blogu usuwam. Kto to mógł być? Pierwsza myśl jaka się nasuwa – hejter pospolity. Kto jest hejterem? Wydaje mi się, że hejterami zostają zwykle osoby, które coś boli lub czegoś się boją. Sieć i anonimowość,…

Read More Read More

Czosnkowa

Czosnkowa

Postanowiłem zrobić kiełbasę z większą ilością czosnku niż ostatnio i zobaczyć co z tego wyjdzie. Składniki: 2,5 kg łopatki 1,3 kg szynki 2,2 kg brzucha wieprzowego Przyprawy na 1kg masy: 17g soli peklującej 16g czosnku świeżego 5g gorczycy 4g pieprzu mielonego 1,5g majeranku Standardowo brzuch zmieliłem na oczku 2.7mm. Łopatka poszła na oczku 8mm, a szynka na nieco większym. W planie było nadzianie jelita wiankowego wołowego. Niestety. Kupiłem jelita sygnowane marką KERA. Zarówno jelita jak i kątnica śmierdzą jakąś chemią….

Read More Read More

Wege kontra mięcho

Wege kontra mięcho

Bardzo lubię czytać wojenki pomiędzy weganami i mięsarianami. Dlaczego? Bo są po prostu śmieszne. Nie zawierają praktycznie żadnych argumentów merytorycznych a tylko ideologię. Oto jeden z artykułów, na który się natknąłem: http://www.hania.es/miesarianie/. Widzę, że zarówno weganie jak i mięsarianie nie rozumieją skąd się wzięło to, że człowiek zaczął jeść mięso. To nie jest tradycja szlacheckiego stołu z dziada pradziada, to nie jest poszukiwanie smaku. Żeby to zrozumieć należy cofnąć się tysiące lat wstecz. I to nie jeden czy dwa, tylko…

Read More Read More

Zamykajcie komory na klucz…

Zamykajcie komory na klucz…

… to i tak nic nie da. Komora z kontenerami na śmieci jest zbudowana tak, że drzwi są zagłębione w ścianie i jest taka mała sień. Mieszkam już tu 14 lat. Na początku wszystko ok. Po jakimś czasie okoliczni mieszkańcy domków jednorodzinnych zwietrzyli łatwą okazję do pozbywania się śmieci. Zwałki – bo inaczej tego nie można było nazwać – odbywały się zwykle z soboty na niedzielę. Żeby nie było – mieszkańcy też pozwalali sobie na zostawianie śmieci w przedsionku, bo…

Read More Read More

Elektryczna Wędzarnia Ogrodowa MK-1 (cz. 6)

Elektryczna Wędzarnia Ogrodowa MK-1 (cz. 6)

Dzisiaj zrobiliśmy sporo… Jest wiele błędów, ale dało się je naprawić. Efekt? Pracy zostało jeszcze bardzo dużo. Jestem coraz bardziej przekonany, że nie uda mi się uwędzić nic w tej wędzarni w tym roku. Nie mniej jednak muszę Co najmniej uruchomić ją elektrycznie. To powinno się udać.

Kiełbasa grillowa w innym wydaniu (cz. 2)

Kiełbasa grillowa w innym wydaniu (cz. 2)

Kolendra do kiełbasy to nie moje smaki. Może się ją wykorzystuje w niektórych przepisach, ale ja raczej nie będę jej używał. A co? Wolno mi! To ja decyduję jak moja kiełbasa będzie wyglądać a nie wszechwładny internet. A moja kiełbasa wygląda tak. Podsuszałem przez 3 dni w temperaturze pokojowej. Owiewana wentylatorem przez większą część dnia. Pachnie obłędnie, szczególnie w wersji cienkiej. Nie pierwszy raz robię wędlinę suszoną. Kiełbasa po przekrojeniu pachnie ładnie, więc jest zdatna do spożycia. Smacznego! Przepis na…

Read More Read More

Elektryczna Wędzarnia Ogrodowa MK-1 (cz. 5)

Elektryczna Wędzarnia Ogrodowa MK-1 (cz. 5)

Na szczęście żaden element wędzarni nie wymaga spawania, którego dzisiaj próbowałem się uczyć. Rano pomalowana ściana lakierem została po południu postawiona do pionu. Jutro kolejne ściany, bo zbliżający się deszcz nie pozwolił na kontynuację pracy. Do wykonania pozostał dach. Nie wiem, czy w tym roku uda się uruchomić wędzarnię. Ściana jest potwornie ciężka. Waży ze 30kg. Bałem się, że trzy łączniki, po każdej ze stron, są zbyt delikatne, by trzymać tą ścianę. Jednak po zastanowieniu się… To 18 wkrętów wkręcone…

Read More Read More

Elektryczna Wędzarnia Ogrodowa MK-1 (cz. 4)

Elektryczna Wędzarnia Ogrodowa MK-1 (cz. 4)

Dzisiaj był dość ciężki dzień. Musiałem ręcznie powiększyć otwory na rury oraz dociąć samą rurę. O ile powiększenie otworów nie było jakieś szczególnie trudne, bo tarnik ładnie wgryza się w drewno, to przecięcie rury ze stali nierdzewnej brzeszczotem jest… Hmmm… Nielekką pracą. Jak przypuszczałem cięcie poszło słabo. Miałem co prawda pod ręką kątówkę, ale nie poszłoby wcale lepiej. Brak imadła i odpowiedniego narzędzia w postaci chociażby statywu do szlifierki spowodowałby, że efekt byłby w zasadzie ten sam. Ideałem byłoby posiadanie…

Read More Read More

Elektryczna Wędzarnia Ogrodowa MK-1 (cz. 3)

Elektryczna Wędzarnia Ogrodowa MK-1 (cz. 3)

MacAllister 300W daje radę nawet z otwornicą ponad 80mm. Jestem zadziwiony jak dużym momentem dysponuje w trybie „wolnoobrotowym”. Potrafi wyrwać wkrętarkę z ręki, jeżeli trzymać za słabo. Koncepcja jest następująca. Wędzarnia nie będzie mieć komina, więc potrzebne są otwory wentylacyjne. Ściana w środku jest pusta, więc nie ma sensu, żeby tworzyła się „poduszka” z dymu. Mogłoby to powodować problemy. Postanowiłem więc zrobić tunel przez ścianę z rury nierdzewnej. Rura średnicy 89mm. Otwornica o średnicy 81mm… Resztę trzeba będzie dociąć tarnikiem….

Read More Read More

Elektryczna Wędzarnia Ogrodowa MK-1 (cz. 2)

Elektryczna Wędzarnia Ogrodowa MK-1 (cz. 2)

Kontynuacja budowy wędzarni. Tym razem muszę wylać trochę jadu w kierunku marketu Castorama i niektórych ich produktów. Zamówiłem przez internet drewno w postaci kantówek 50x50x2000mm. Zamówiłem 12 sztuk. Okazuje się, że pomimo iż stan magazynowy wykazywał ich wystarczającą ilość (ponad 20 sztuk), to sklep na Włochach ma tylko 8 sztuk. Spoko. Wziąłem. Po odbiorze okazało się, że w zasadzie dobrych kantówek jest tylko 5. Jedna na końcu ma gigantyczną dziurę po sęku, druga ma skośnie ucięty koniec a trzecia jest…

Read More Read More