Browsed by
Miesiąc: Grudzień 2018

Domowe żelki owocowe

Domowe żelki owocowe

Składniki: 4 jabłka 1kg pomarańczy 500g winogron bez pestek 200g żelatyny bloom 270 cukier 1l wody Owoce dusić do rozpadnięcia. Ewentualnie blender… Niestety żelatyna pachnie świnią. Żelatynę rozrabiamy z wodą i łączymy z owocami. Po zastygnięciu kroimy. Trzymamy w lodówce. Żelki nie są tak słodkie jak ze sklepu. No ale cóż. W żelkach sklepowych 77% to cukier (sprawdziłem znaną markę).  

Zimą boso…

Zimą boso…

Nie da się ukryć, że w naszym klimacie nie da się żyć bez butów. W zasadzie gdy temperatura spada poniżej 15 stopni, w stopy zaczyna być chłodno. Nie da się wytrzymać na powietrzu kilku godzin. Przypominam sobie swoje wiosenne spacery po parku. Przy temperaturze 10-12 stopni stopy zaczyna być nieprzyjemnie zimno już po kilkunastu minutach. Oczywiście inaczej jest jak człowiek intensywnie spaceruje, a inaczej, gdy zbytnio się nie porusza. W przypadku intensywnego spaceru organizm się rozgrzewa i nieprzyjemnie uczucie chłodu…

Read More Read More

Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

Drugi bigos w życiu. Pierwszy wyszedł wspaniale. Tym razem będzie znów na podobną nutę, ale nieco inaczej. Oto składniki: 5kg kapusty kiszonej 2 laski kiełbasy grotowskiej 4 laski kiełbasy z wędzarni 300g boczku wędzonego surowego 3 jabłka ligol 4 pomidorów malinowych 2 średnie koncentraty pomidorowe 300g śliwki wędzonej grzyby leśne duża ilość majeranek jałowiec pieprz sól papryka w proszku wędzona papryka w proszku słodka Kiełbasę, boczek i cebulę podsmażyć należy. Kapustę posiekać. Jabłka, śliwki i pomidory w dużą kostkę, a…

Read More Read More

Koszty chodzenia boso

Koszty chodzenia boso

Buty do chodzenia boso, to według mnie największy absurd. Dla mnie mistrzostwem jest przekonanie kogoś, że potrzebuje butów by chodzić boso i namówienie go by kupił ten produkt. Można powiedzieć, że łyknąłem haczyk. W zasadzie tylko i wyłącznie dlatego, że żyjemy w klimacie jakim żyjemy i nie da się cały rok chodzić boso. Może niektórzy potrafią, ale ja nie. Gdy temperatura spada poniżej 10 stopni chodzenie boso przestaje być komfortowe w stopniu takim, jakiego oczekuję. Wynalazek taki jak Vibram Five…

Read More Read More

Indyczo-wołowa z cyrkulatora

Indyczo-wołowa z cyrkulatora

Kolejne podejście z cyklu „utylizacja mięsa z rosołu”. Poprzednio wyszło, więc ponawiam próbę w nieco innym składzie. Składniki: 4,7 kg piersi z indyka 1,5 kg wołowiny z rosołu – pręga i rostbratel pół na pół sól peklująca 18g/kg dwie główki czosnku przyprawa ziołowa puszczańska 50g pieprz ziołowy białowieski 20g 20g papryki węzdonej 2 paczki gorczycy Wędlina jest super chuda. Wołowego było blisko 3kg, po gotowaniu straciło prawie połowę masy. Pręga była chudziutka, rostbratel trochę tłustszy, ale wszelki tłuszcz, którego i…

Read More Read More