Browsed by
Miesiąc: luty 2020

Polscy peklownicy

Polscy peklownicy

Na pewnym forum, opublikowałem przepis na mielonkę wołową. Pręga i karkówka, przyprawy i sól. Wszystko zostało sparzone w szynkowarze do temperatury 72 stopnie. Jako że nie używałem soli peklującej, tylko zwykłej, mój post został skrytykowany przez administratora, oceniony jako niebezpieczny bakteriologicznie i zablokowany (choć nie usunięty). Ale o co chodzi się pytam (siebie)? Świeże mięso z pewnego źródła, przyprawione i od razu ugotowane z zamiarem spożycia w ciągu najbliższych kilku dni. Po co do tego sypać jeszcze konserwanty? Sól peklująca…

Read More Read More

Pasta z makreli

Pasta z makreli

Jakiś czas temu wizytowałem hurtownię Laguna w miejscowości Łebcz i przyzakładowy sklep. Zakupiłem trochę ryb, w tym wędzoną makrelę. Zadziwia mnie to, że po dwóch tygodniach leżenia w lodówce wciąż pachnie świeżością. Nie zdarzyło mi się jeszcze, aby makrela kupiona w sklepie rybnym przetrwała w lodówce taki czas… Nie ważne. Polecam to miejsce, szczególnie wędzonego trewala… Ostatnia makrela została przerobiona na pastę w następującym składzie: 1 makrela (duża, mięsista, tłuściutka) 6 sztuk jajek (XXL, ale wiadomo, że i tak będą…

Read More Read More