„Pasztet” z fasoli

„Pasztet” z fasoli

Zgodnie z prawem „pasztetem” powinno nazywać się wędliny pieczone zawierające mięso w ilości przeważającej. Zatem mój wytwór nie ma prawa się nazywać pasztetem. Hmmm… Jak to nazwać? Ciasto fasolowe… Co na to ciasto potrzebne?

  • 1 kg fasoli
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 seler
  • 4 jajka
  • trochę oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi

Fasolę należy ugotować, przemielić. Według oryginalnego przepisu pozostałe warzywa należało pokroić w kostkę i zapiec przez 30 minut. I to był błąd. Spowodowało to, że warzywa po zmieleniu stały się wiórowate i nie skleiły ciasta. Dobre, ale kruche i łatwo się rozpada. Przy tej ilości wyszły dwie keksówki. Pieczone 180 stopni przez 1h i 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *