Pasta z makreli

Pasta z makreli

Jakiś czas temu wizytowałem hurtownię Laguna w miejscowości Łebcz i przyzakładowy sklep. Zakupiłem trochę ryb, w tym wędzoną makrelę. Zadziwia mnie to, że po dwóch tygodniach leżenia w lodówce wciąż pachnie świeżością. Nie zdarzyło mi się jeszcze, aby makrela kupiona w sklepie rybnym przetrwała w lodówce taki czas… Nie ważne. Polecam to miejsce, szczególnie wędzonego trewala…

Ostatnia makrela została przerobiona na pastę w następującym składzie:

  • 1 makrela (duża, mięsista, tłuściutka)
  • 6 sztuk jajek (XXL, ale wiadomo, że i tak będą małe)
  • 3 wiązki szczypiorku
  • mały słoik ogórków konserwowych
  • 3-4 płatki pomidorów suszonych
  • sos tabasco chipotle (kilka dużych kropel)
  • majonez (łyżeczka)

Makrelę, pomidory suszone, sos tabasco i majonez miksujemy na jednolitą masę. Pomidorów suszonych 3 sztuki, maks 4. Są bardzo intensywne i mogą zabić smak pasty. Resztę ciekamy i łączymy z pastą. Gotowe. Może nie super estetyczne, ale smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *