Szynkowo-schabowa z nutą wątróbki
Trzeba było coś zrobić do jedzenia, bo się skończyło. Stwierdziłem, że pobawię się szynką.
Składniki:
- 700g wątróbki
- 800g schabu
- 2,3kg szynki (dwie kulki)
- 1,3 kg golonki tylnej.
Przyprawy:
- 18g soli na 1kg (pół na pół z peklującą)
- 40g pieprzu
- 40g ziołowiej świeżonki
- 7g chili mielonego
- 3 ząbki czosnku.
Wątróbkę parzymy i mielimy razem z golonką na oczku 2,7. Schab i szynkę mielimy na szarpaku.Po sparzeniu kiełbasę osuszyłem wiatrakiem. Efekt dość ciekawy. Wygląda jakby była wędzona a nie jest 🙂 Smak? Hmmm… Liczyłem na inną konsystencję ze względu na golonkę. Jest sucho. Brakuje tłuszczu.