Szynkowo-schabowa z nutą wątróbki

Szynkowo-schabowa z nutą wątróbki

Trzeba było coś zrobić do jedzenia, bo się skończyło. Stwierdziłem, że pobawię się szynką.

Składniki:

  • 700g wątróbki
  • 800g schabu
  • 2,3kg szynki (dwie kulki)
  • 1,3 kg golonki tylnej.

Przyprawy:

  • 18g soli na 1kg (pół na pół z peklującą)
  • 40g pieprzu
  • 40g ziołowiej świeżonki
  • 7g chili mielonego
  • 3 ząbki czosnku.

Wątróbkę parzymy i mielimy razem z golonką na oczku 2,7. Schab i  szynkę mielimy na szarpaku.Po sparzeniu kiełbasę osuszyłem wiatrakiem. Efekt dość ciekawy. Wygląda jakby była wędzona a nie jest 🙂 Smak? Hmmm… Liczyłem na inną konsystencję ze względu na golonkę. Jest sucho. Brakuje tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *