Mielonka z podgrzybkami
Składniki:
- 1,5kg antrykotu wołowego.
- 2kg szynki (dwie kule)
- duża garść pieprzu świeżo mielonego
- dwie garście grzybów suszonych leśnych
- mielona papryka ostra (w całości)
- sól
- majeranek
- cebula
- por
- żelatyna
- kostka rosołowa warzywna
Należy zwrócić uwagę na to, aby antrykot był przerośnięty tłuszczem. Dlaczego? Szynka jest chuda, a nośnikiem smaku jest tłuszcz. To po pierwsze. Po drugie. Tłuszcz z antrykotu jest ścięgnisty i kleisty. Nie chcemy, żeby nasza mielonka się rozpadła, więc taka konsystencja się przyda. Po trzecie jest smaczny 🙂 Mięso wołowe mielimy na oczku 2.7 razem z cebulą i porem, a szynkę na szarpaku lub kroimy z większą kostkę. Na drobnym oczku można przemielić jeszcze grzyby, ale ja grzyby zmieliłem z pieprzem w blenderze. Taki „proszek” grzybny odda bardzo dużo aromatu.W zasadzie koniec. Efekt jak na zdjęciach. Trochę za długo parzyłem.