Mielonka z podgrzybkami

Mielonka z podgrzybkami

Składniki:

  • 1,5kg antrykotu wołowego.
  • 2kg szynki (dwie kule)
  • duża garść pieprzu świeżo mielonego
  • dwie garście grzybów suszonych leśnych
  • mielona papryka ostra (w całości)
  • sól
  • majeranek
  • cebula
  • por
  • żelatyna
  • kostka rosołowa warzywna

Należy zwrócić uwagę na to, aby antrykot był przerośnięty tłuszczem. Dlaczego? Szynka jest chuda, a nośnikiem smaku jest tłuszcz. To po pierwsze. Po drugie. Tłuszcz z antrykotu jest ścięgnisty i kleisty. Nie chcemy, żeby nasza mielonka się rozpadła, więc taka konsystencja się przyda. Po trzecie jest smaczny 🙂 Mięso wołowe mielimy na oczku 2.7 razem z cebulą i porem, a szynkę na szarpaku lub kroimy z większą kostkę. Na drobnym oczku można przemielić jeszcze grzyby, ale ja grzyby zmieliłem z pieprzem w blenderze. Taki „proszek” grzybny odda bardzo dużo aromatu.W zasadzie koniec. Efekt jak na zdjęciach. Trochę za długo parzyłem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *