Czosnkowa
Postanowiłem zrobić kiełbasę z większą ilością czosnku niż ostatnio i zobaczyć co z tego wyjdzie. Składniki:
- 2,5 kg łopatki
- 1,3 kg szynki
- 2,2 kg brzucha wieprzowego
Przyprawy na 1kg masy:
- 17g soli peklującej
- 16g czosnku świeżego
- 5g gorczycy
- 4g pieprzu mielonego
- 1,5g majeranku
Standardowo brzuch zmieliłem na oczku 2.7mm. Łopatka poszła na oczku 8mm, a szynka na nieco większym. W planie było nadzianie jelita wiankowego wołowego. Niestety. Kupiłem jelita sygnowane marką KERA. Zarówno jelita jak i kątnica śmierdzą jakąś chemią. Nie da się tego wypłukać, wymoczyć. Nie chciałem zmarnować mięsa, więc wywaliłem wszystko co miałem kupione pod tą marką. Odradzam. Awaryjnie nadziałem część wsadu w osłonkę kolagenową a część w osłonkę białkową. Wynik jest taki.
„Kabanosy” podsuszyłem przez 3 dni. Smak zacny, ale muszą jeszcze poleżeć w lodówce. Dodatkowo stwierdzam, że osłonka kolagenowa średnio się sprawdza w takim produkcie. Jest dość gruba i dość twarda. Przydałoby się prawdziwe jelito baranie. Nadziewałem raz. Nie jest łatwo. Może spróbuję ponownie niebawem. Baton sparzyłem i powiesiłem do suszenia. 2 tygodnie. Zobaczymy co z tego wyniknie.