Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

Drugi bigos w życiu. Pierwszy wyszedł wspaniale. Tym razem będzie znów na podobną nutę, ale nieco inaczej. Oto składniki:

  • 5kg kapusty kiszonej
  • 2 laski kiełbasy grotowskiej
  • 4 laski kiełbasy z wędzarni
  • 300g boczku wędzonego surowego
  • 3 jabłka ligol
  • 4 pomidorów malinowych
  • 2 średnie koncentraty pomidorowe
  • 300g śliwki wędzonej
  • grzyby leśne duża ilość
  • majeranek
  • jałowiec
  • pieprz
  • sól
  • papryka w proszku wędzona
  • papryka w proszku słodka

Kiełbasę, boczek i cebulę podsmażyć należy. Kapustę posiekać. Jabłka, śliwki i pomidory w dużą kostkę, a grzyby suszone łamię. Gotuję 6-8 godzin na wolnym ogniu. Czasami trzeba podlać trochę wody. Jest to trochę nietypowy przepis. Wiele receptur zawiera jeszcze mięso wołowe lub wieprzowe oraz sporo smalcu. Podlałem trochę oleju słonecznikowego. Jest super. Smak nietypowy. Ale w zasadzie każdy bigos jest inny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *