Baba ghanoush

Baba ghanoush

Baba ghanoush, edycja pierwsza. Jest to pasta z bakłażana wywodząca się z kuchni arabskiej. Trywialnie prosta. Składniki:

  • bakłażan
  • tahini
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Bakłażany pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż do przypalenia. W przypadku średnich sztuk będzie to około 30 minut. Można posmarować olejem i posolić. W zasadzie proporcje pozostałych składników zależą od preferencji wykonawcy. Lubię dużo tahini, to daję dużo, lubię czosnek, więc daję dużo czosnku. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z okrasą z natki pietruszki i skropioną oliwą z oliwek. Do mięs, warzyw i chleba. W zasadzie do wszystkiego. Rewelacja, polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *